Naczynie, w którym znajdują się pierogi

Doceniając wkład kół gospodyń wiejskich w zachowanie dziedzictwa kulturalnego, właśnie do nich Zarząd Województwa Łódzkiego adresuje najnowszy konkurs zatytułowany „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”. Z wnioskami trzeba się śpieszyć, bo można je składać do 15 stycznia 2024 r.

 

Organizacje pożytku publicznego mogą sięgnąć nawet po 10 tys. zł na zakup sprzętu niezbędnego do „kultywowania i przekazywania tradycji kulinarnych”, w tym sprzętu AGD, garnków, naczyń, sztućców, a także na organizowanie szkoleń, udział w targach, dożynkach itp.

To kolejny po „Sołectwie na Plus” i „Infrastrukturze sołeckiej na Plus” program skierowany do środowisk wiejskich.

Pula pieniędzy przygotowana na konkurs to 2 mln zł.

Z wnioskami trzeba się śpieszyć, bo można je składać do 15 stycznia 2024 r.

Szczegóły konkursu oraz wzór wniosku do pobrania znajdują się na stronie internetowej: https://www.lodzkie.pl/zywnosc-tradycyjna.